Blogi / Saavutettavuuden testaaminen

Työkaluja verkkopalveluiden saavutettavuuden testaamiseen

Kuten perinteisessä ohjelmistontestauksessa, ei saavutettavuuden testauksessakaan voida työkaluilla täysin korvata manuaalista testausta. Mutta työkalut helpottavat testausta niin paljon, että niitä ehdottomasti kannattaa käyttää. Lisäksi on paljon työkaluja, jotka auttavat testaajan työtä manuaalisessa testauksessa. Työkaluja on paljon, joten haasteeksi muodostuukin löytää niistä ne, jotka parhaiten auttavat saavutettavuuden toteuttamisessa. Ainakaan vielä ei ole olemassa yhtä työkalua, joka kattaisi kaikki saavutettavuuden osa-alueet. Tässä artikkelissa esittelen joukon työkaluja, joilla pääsee hyvään alkuun saavutettavuuden testauksessa.

Työkalujen kirjo on suuri

Web Accssibility initiative ylläpitää listaa saavutettavuuden testaustyökaluista. Listasta löytyy 144 työkalua, joten runsaudenpula on ilmeinen.

Saavutettavuuden testauksessa käytetyt työkalut voidaan luokitella neljään luokkaan.

  • Selainpohjaiset, yhden sivun testityökalut
  • Kokonaisia sivustoja testaavat työkalut
  • Avustavat teknologiat, joita rajoittuneet hyödyntävät
  • Jatkuvan toimituksen työkalut



Seuraavissa kappaleissa esittelen hyviksi kokemiani työkaluja tämän jaottelun mukaisesti.

Selainpohjaiset työkalut

Selainpohjaiset työkalut ovat helppokäyttöisiä, joten ne soveltuvat hyvin sisällöntuottajien jatkuvaan käyttöön. Testaus tehdään yhdelle sivulle kerrallaan. Mikään ei helpota virheen korjausta enemmän, kuin välittömän palautteen saaminen virheestä. Nämä ovat yleensä toteutukseltaan selaimiin asennettavia lisäosia, mutta online-versioitakin löytyy. Listallani on viisi yleistyökalua ja muutama erikoistyökalu.

Axe tools

Ilmainen yleistyökalu, jonka suunnittelun periaatteena on ollut väärin positiivisten tulosten minimointi. Käyttäjää ei kuormiteta turhilla ilmoituksilla. Heikkoutena on A-tasojen puute. WCAG luokittelee vaatimukset kolmeen tasoon A, AA ja AAA. Yleensä tavoiteltu taso on AA ja on hyödyllistä tietää, mitkä virheet on korjattava AA-tasoa varten.

Lataa Chromelle.
Lataa Firefoxille.

SiteImprove

Hyvä ilmainen yleistyökalu. Vahvuutena on virheiden luokittelu vastuualueittain: sisällöntuottajan, sivuston suunnittelijan tai kehittäjän vastuulla korjata. Ei suuria puutteita, mutta ei missään nimessä täydellinen.

Lataa lisäosana Chromeen.
Lataa lisäosana Firefoxiin.

Wave

Utahin yliopiston kehittämä ilmainen yleistyökalu, joka käyttää vähän poikkeavaa esitystapaa. Virhelistan lisäksi työkalu lisää sivulle ikonit kunkin virheen kohdalle. Visualisoi hyvin virheiden paikat, mutta voi sotkea sivun ulkoasua. Näyttää sivulla virheiden lisäksi paljon muuta hyödyllistä tietoa, kuten kuvien alt-tekstit (vaihtoehtoinen tekstisisältö) ja otsikoiden tasot (h1, h2, h3, …). Haittana on A-tasojen puute. Löytyy myös online-versiona, joten pääsee käyttämään muistakin selaimista ilman asennusta.

Lataa lisäosana Chrome-selaimeen.
Lataa lisäosana Firefox-selaimeen.

Tutustu työkalun web-versioon.

Google Lighthouse

Valmiina uusimissa Chrome versioissa. Saatavilla myös online-versio, jota pääsee ilmaisesti käyttämään myös muista selaimista. Heikkoutena virheiden korostuksen puuttuminen sivulla, priorisoinnin ja A-tasojen puute. Etuina erillinen mobiilitesti ja tekee samalla muitakin testejä, kuten nopeus ja SEO. Koska työkalu on Googlen kehittämä, voisi olettaa Googlen käyttävän sitä myös sivustojen sijoitusten laskemisessa hakukoneissaan. Parempi saavutettavuus nostaa sijoitusta. Lyhyt käyttöohje:

  1. Avaa Chromella testaava sivu
  2. Paina CTLR + SHIFT + i
  3. Valitse ”Lighthouse”-välilehti
  4. Paina ”Generate Report”-nappulaa

Lataa lisäosana Chrome-selaimeen.

Tutustu palvelun web-versioon.

a11yTools

a11yTools on yleistyökalu Applen Safari-selaimeen. Kaikki edelliset työkalut toimivat vain Chromessa tai Firefoxissa. Safarin markkinaosuus Suomessa on 17 %, mikä on merkittävä. Samalla tavalla kuin ohjelmistotestauksessa, on hyvä testata saavutettavuutta myös eri selaimilla ja a11yTools on hyvä työkalu Safarissa avustamaan siinä.

Lataa työkalu lisäosana Safari-selaimeen.

Spectrum

Spectrumilla pääset näkemään sivut erilaisten värisokeuksien silmin. Mukana on myös matalan kontrastin näkymä, joka voi tulla vastaan kenelle tahansa aurinkoisena päivänä kännykkää käyttäessä.

Lataa Spectrum Chrome-selaimeen.

Images on/off

Kääntämällä verkkopalvelusta kuvat pois päältä, selain korvaa kuvat alt-teksteillä, jolloin on helppo nähdä, mitä ruudun lukija kertoo kunkin kuvan kohdalla. Testausautomaatio pystyy tarkistamaan, että kuvalle on olemassa alt-teksti, mutta ei pysty tarkistamaan onko kuvaus hyvin toimiva.

Lataa lisäosa Chrome-selaimeen.

Firefoxin kontrastityökalu

Firefox on Suomessa kolmantena 9% markkinaosuudella ja sen käyttämistä testaamiseen voi suositella pelkästään hyvän kontrastityökalunsa takia. Se on ollut osa Firefoxia versiosta 63 lähtien. Työkalu toimii jopa taustakuvien kanssa, jotka voivat olla ongelmallisia muille työkaluille. Lyhyt käyttöohje:

  1. Avaa Firefoxilla testattava sivu
  2. Paina SHIFT + F12
  3. Klikkaa nappulaa ”Turn On Accssibility Features”
  4. Kohtaan ”Check for issues” valitse ”Contrast”
  5. Saat listan kontrastivirheistä

Lataa Firefox-selain.

Koko sivuston testaustyökalut

Ratkaisut kokonaisten sivustojen automaattiseen testaamiseen ovat yleensä maksullisia. Koko sivuston automaattiseen analysointiin on kuitenkin useita hyviä syitä. On hyvä käydä sivustoa läpi automaatiolla hyvän kokonaiskuvan saamiseksi ja ylläpitämiseksi - varsinkin jos palvelun ylläpitäjiä ja sisällöntuottajia on useita. Analyysin tulokset antavat asiantuntijalle hyvän lähtökohdan poimia tärkeimpiä kohtia tarkempaan selvittelyyn. Säännöllisesti ajettavat koko sivuston testit ovat myös oiva tapa saada mitattavaa tietoa saavutettavuuden kehityksestä. Listallani on tähän 4 työkalua, joilla on laajemmat testauskyvyt kuin saman toimijan selainpohjaisilla työkaluilla.

Axe tools

  • Maksullinen palvelu.
  • Testaa vain julkisia sivustoja.
  • Valvova testaus mahdollista.

Siirry palveluntarjoajan sivustolle.

Wave

  • Maksullinen palvelu.
  • Testaa julkiset ja yksityiset sivustot.
  • Valvova testaus mahdollista.

Siirry palveluntarjoajan sivustolle.

SiteImprove

  • Suosittu maksullinen palvelu.
  • Testaa vain julkisia sivustoja.
  • Valvova testaus mahdollista.
  • Testaa muutakin: Nopeus, SEO jne.

Siirry palveluntarjoajan sivulle.

Google Lighthouse

  • Ilmainen, ratkaisuja löytyy GitHubista
  • Kolmannen osapuolen maksullisia palveluja, esim. Treo.
  • Testaa julkiset ja yksityiset (esim. intranet) sivustot.
  • Valvova testaus mahdollista.
  • Testaa muutakin: Nopeus, SEO, jne.

Siirry Lighthouse-palvelun kuvaukseen.

Avustavat teknologiat

Vaikka avustavien teknologioiden käyttö ei ole tavallisen testaajan työkalu, olisi sivusto hyvä testata käyttäjillä, jotka ovat niistä riippuvaisia. Sivustojen suunnittelijoiden ja sisällöntuottajien olisi hyvä tietää, minkälaisia avustavia tekniikoita käytetään ja vaikka kokeilla niitä edes kerran saadakseen niistä käsityksen.

Erikoisnäppäimistöt ja osoittimet

Erikoisnäppäimistöt ja osoittimet korvaamassa hiiren. Tämän testaamiseen ei tarvitse asentaa mitään ohjelmistoa. Avaa sivu selaimeen ja ala käyttämään sitä pelkästään näppäimistöltä. Näillä pikanäppäimillä pääsee testaamisen alkuun:

  • TAB on valitse seuraava kohde
  • SHIFT-TAB on valitse edellinen kohde
  • RETURN on hiiren klikkaus valittuun kohteeseen

Kiinnitä huomiota varsinkin siihen, miten valittu kohde korostetaan sivulla.

Ruudun ja tekstin lukijat

Ruudunlukija avustaa puheella kaikessa, ja myös verkkosivustoilla navigoitaessa. Tekstinlukijat lukevat vain tekstit. Käytä yhdessä näppäimistön kanssa saadaksesi täyden kokemuksen. Kokeile Chromella ChromeVox-ruudunlukijaa.

Lataa ChromeVox Classic -lisäosa.

Suurennuslasit

Suurennuslasit suurentavat osan ruutua isommaksi. On eri asia, kuin sivun suurentaminen. Käytännössä merkitsee samaa, kuin käyttäjällä olisi hyvin matala resoluutioinen näyttö ja näkee kerrallaan vain osan näytöstä, mutta selain ei tiedä sitä ja mukauta näyttöä sen mukaan. Ohjeet kokeiluun Windowsissa:

  • Paina Windows-näppäintä + plusmerkkiä
  • Suurennuksen lopetus on Windows-näppäin + Esc

Muita saavutettavuustyökaluja

Sivustoilla on yleensä paljon ladattavia tiedostoja. Usein nämä ovat PDF-tiedostoja. Myös PDF-tiedostoille on olemassa saavutettavuuskriteerit, PDF/UA. Niiden testaamista varten on olemassa Matterhorn Protocol:lla. Tämän protokollan mukainen testaustyökalu on PAC 3, PDF Accessibility Checker.

Adobe Acrobat Pro ja DC käyttäjien kannattaa asentaa ilmainen CommonLook PDF Validator. Sen avulla on helppo jo dokumentteja kirjoittaessa pitää saavutettavuus kohdallaan.

Jatkuva toimitus (Continuous Delivery)

Jos otetaan kappale ohjelmistokehittäjien pelikirjasta ja sovelletaan sitä saavutettavuuden testaamiseen, voidaan toteuttaa jatkuvan toimituksen mukainen prosessi. Tässä kaikki muutokset sivustoon viedään ensin testaussivustolle ja siihen ajetaan automaattiset saavutettavuustestit. Ainoastaan, jos testit menevät läpi, sivusto kopioidaan automaattisesti tuotantoon ja muutokset tulevat julkisiksi. Muussa tapauksessa julkaisijalle lähetetään lista virheistä, jotka on korjattava ennen kuin julkaisu onnistuu. Tämän mahdollistaa ainakin kaksi esillä ollutta työkalua.

WAVE Stand-alone API

Maksullinen tuote. WAVE on mahdollista asentaa omalle palvelimelle ja ajaa testejä toistuvasti tarpeen mukaan julkisille tai omille yksityisille sivustoille (intranet).

Tutustu Waven Stand-alone API-ratkaisuun.

Google Lighthouse GitHubissa

Linkki vie Google Lighthousen GitHub sivulle, joka on täynnä erilaisia ilmaisia kolmannen osapuolen ratkaisuja, jotka hyödyntävät Lighthousea testauksessaan.

Lataa Google Lighthouse.

Käyttäjät testaajina

Tarjoamalla käyttäjille helposti saavutettava palautekanavan, voidaan valjastaa kaikki käyttäjät saavutettavuuden testaajiksi. On vaikea saada kerättyä yhtä monipuolista manuaalisten testaajien joukkoa, kun vertaa siihen, miten erilaisia käyttäjiä tulee käymään verkkopalvelussasi. Koskaan ei ole liian myöhäistä korjata saavutettavuuspuutteita. Ihmiskäyttäjän tunnistus, CAPTCHA:n käyttö, on lomakkeiden osalta saavutettavuuskriteeristön mukaan sallittua kunhan työkalussa tarjoaa erilaisia tunnistautumistapoja mm. eri aistirajoitteet huomioiden (Lue CAPTCHA:n käytöstä lisää).

Tietotalon saavutettavuuden automaatiotestaus

Koska ei ole olemassa yhtä täydellistä testaustyökalua kaikkiin saavutettavuuden haasteisiin, olemme Tietotalossa päätyneet hybridiratkaisuun. Otimme Google Lighthouse-työkalun pohjaksi ja automatisoimme sen ohjelmistotestauksen työkaluilla. Tavoitteena on ollut käyttää hyväksi havaittuja valmiita komponentteja ja täydentää niitä ominaisuuksilla, jotka tuottavat lisätietoa asiantuntijalle saavutettavuuden arvioinnissa. Esimerkkinä voisi mainita, että käydessään sivustoa läpi, ratkaisumme kerää listat kaikista sivuston lomakkeista ja PDF-tiedostoista. Listoista on sitten helppo poimia ne tarkempaan manuaaliseen saavutettavuuden tarkastukseen. Erityisesti lomakkeiden saavutettavuuden arviointi on haastavaa ja automaatiotyökalut eivät ole kovinkaan hyviä arvioimaan niitä.

Saavutettavuuden parantaminen on prosessi

Saavutettavuuden parantaminen ei ole projekti, vaan se on jatkuva prosessi. Se on sekoitus automaattisia työkaluja, manuaalista testausta, sisällön tuottajien koulutusta ja käyttäjien palautteesta oppimista. Eri työkalut sopivat prosessin eri vaiheisiin. Alle on hahmoteltu saavutettavuuden parantamisen eri työvaiheita.

  1. Saavutettavuuden arviointi
    • Sivuston automaatiotestaus, pohjana asiantuntijan työlle
    • Asiantuntijan manuaalinen arviointi valikoituihin sivuihin
  2. Puutteiden priorisointi ja jako vastuualueille
    • Sisältö (sisällöntuottajat)
    • Rakenne (sivuston suunnittelijat)
    • Kehittäjä (ohjelmiston kehittäjät)
  3. Toteutetaan vaadittavat korjaukset sivuihin, keskittyen priorisoituihin kohtiin
  4. Sisällöntuotannon mukauttaminen, uusi sisältö saavutettavaksi
    • Sisällöntuottajien koulutus
    • Saavutettavuustyökalut käyttöön
  5. Toimintasuunnitelma vanhan sisällön parantamiseksi ja aloitetaan työ
  6. Saavutettavuusselosteen laatiminen sisältäen parannussuunnitelman
  7. Palautekanava käyttäjille ja palautteen analysointi
  8. Säännölliset automaattiset ja asiantuntijan manuaaliset tarkistukset

Loppuajatuksesi vapaa käännös Marcus Österbergin sanoista:

”Kun keskustellaan rajoittuneista ihmisistä, sokeat ja heidän tarpeitaan käytetään usein esimerkkinä. Se on petollista yksinkertaistamista, koska saavutettavuus on jotain, mistä suurin osa ihmistä hyötyy.”

Tietoa kirjoittajasta

Petri Holopainen toimii Tietotalossa Team Leadina ja hän vastaa Tietotalon laadunvarmistuksesta. Hänen erityisosaamiseensa kuuluvat mm. automaatiotestaus ja saavutettavuus.