Blogi

Microsoftin Power Platform: todellinen voima-alusta vai melua tyhjästä?

Microsoftin Power Platform on yritysmaailmassa kerännyt ainakin paljon myyntipuhetta. Mutta monen muun vastaavan sovellusalustan tavoin puhe jää helposti ohueksi, ja potentiaalinen käyttäjä ei oikein ymmärrä, mitä ihmettä tuolla nyt voisi oikeasti tehdä ja miten se muuttaa omaa – tai varsinkin oman organisaation - työntekemisen mallia ja tuottavuutta.

Ei ratkaisu kaikkeen, mutta varteenotettava mahdollisuus moniin yleisiin haasteisiin

Niin sanottu "low code"-sovelluskehitysympäristö – mikä myös Power Platform on – ei ole ratkaisu kaikkiin sovellustarpeisiin. Ammattimaisesti ja ammattityökaluilla toteutetuilla ratkaisuilla on edelleen vankka tehtävänsä sovellusmarkkinoilla suureen määrään ongelmanratkaisu- ja laskentatarpeita. Vaativaa HR- tai ERP-järjestelmää tai suuren volyymin verkkokauppaa ei kannattane alkaa Power Platformilla rakentamaan.

Power Platform on iso sukupolviloikka eteenpäin siitä businessmaailmasta, missä jos jonkinmoisia businesssovelluksia on tehty Excel-pohjaisesti erilaisia kaavakokonaisuuksia, makroja ja ehkä VBA:ta käyttäen – tai tehty erilaista kortistointia Accessilla, yhdistetty sitten näiden Office-ohjelmien tietoja ja sisältöjä jonkinlaiseen Excel-kaavioon tai tuotu kyseisiä kaavioita Powerpointiin. Useat organisaatiot ovat ehkä käyttäneet Sharepointia Office-tiedostojen varastona ja muun listamuotoisen tiedon paikkana, ja luoneet siellä esimerkiksi asiakirjojen hyväksymistyönkulkuja tai käyttäneet sähköposti-ilmoituksia, kun dokumentteja tai muuta tietoa on lisätty, muutettu tai poistettu.

Tähän maailmaan Power Platform tuo uusia ulottuvuuksia: ensiksi on syytä heittää pois ajattelutapa omalla koneella olevista “onkohan-tämä-nyt-ajan-tasalla" tiedostoista ja niiden välisten mahdollisten ns. OLE-linkitysten rajoituksista. Dokumentit ja taulukkomuotoinen tieto kerätään pilveen organisaation yhteiseen paikkaan – Sharepointiin, tai Power Platformin alla olevaan ns. Dataverseen.

Ei hätää vaikka omaa liiketoimintadataa on paljon ja eri lähteissä

Datalähteiden moninaisuus ei juuri haittaa, koska voidaan käyttää Power Platformin liittimiä (conntector) – joita on jo satoja – ja saada tieto niiden avulla Power Platform -sovellusten käyttöön – siis siirtämättä datan varastointipaikkaa, vaan hyödyntämällä sitä reaaliaikaisesti.

Sitten päätetään irtautua Powerpointin staattisesta slide-maailmankuvasta ja ryhdytään visualisoimaan ja raportoimaan numeerista businessdataa höystettynä kaikella tarvittavalla tekstillä, tai audio/videolla ottamalla käyttöön Power BI:n mahdollisuudet. Power BI tekee kaiken sen minkä Excel tekee diagrammeina ja PowerPoint kuvina ja teksteinä – ja lisäksi paljon muuta: esimerkiksi lukee sitä SQL-kantaa, joka on siellä omalla palvelimella, ja tuottaa siitä suoraan haluttuja diagrammeja. Power BI:n raportit voi lisäksi julkaista suoraan verkkoon. Toki Powerpoint-tiedostonkin voi laittaa jonnekin ladattavaksi, mutta Power BI:n raportit toimivat interaktiiviisesti ja päivittävät itsensä.

Muokkaa dataa aiempaa helpommin ja joustavammin

Kun businessprosessit on saatu siihen kuntoon, että organisaation data asuu pilvessä ja uuden sukupolven analyysi- ja raportointisovellukset ovat arkipäivää, syntyy – tai jo matkan varrella on syntynyt – tarve muokata dataa myös aiempaa helpommin ja joustavammin. Excel Onlinen käyttö älypuhelimella ei houkuttele, eikä Sharepoint Onlinekaan siihen oikein istu. Avuksi tulee Power Apps. Sillä tehdään web- tai mobiilikäyttöisiä (erityisesti) lomaketyyppisiä sovelluksia nopeasti, ja ne kytkeytyvät suoraan niihin tietovarastoihin, mitkä olemme jo pilveen rakentaneet – niin ja siihen SQL-serveriinkin kyllä, jos tarvis. Tai vaikka mihin. Jos johonkin omaan sovellukseen on vaikka REST-rajapinta, niin Power Apps voi käyttää sitä – kuten, tietysti, muutkin Power Platform –tuotteet.

Ruokahalu kasvaa, sillä niin paljon asioita voisi automatisoida

Ollaan jo aika pitkällä uuden sukupolven business platform -maailmassa. Mutta ruokahalu kasvaa, sillä niin paljon asioita voisi automatisoida. Miksi joku hakee päivittäin tai viikoittain sen tai tämän tiedon jostain – vaikka varastojärjestelmästä, pörssijärjestelmästä tai sääpalvelusta – ja päivittää niitä tietoja meidän Power BI -raporttiemme käytettäväksi, jos prosessin voi automatisoida? Niin, Power Automate hyppää tässä mukaan. Sen avulla on melkeinpä vain mielikuvitus rajana sille, minkälaista businessprosessien automaatiota voidaan tehdä. Power Automaten voi kytkeä vaikka tekoälyyn lukemaan kansioon saapuvia palautesähköposteja, jolloin tekoäly päättelee, onko palautesähköpostin sävy negatiivinen, ja sen perusteella herättelee yritysviestinnän ihmisiä tarkistamaan, mistä on kysymys ja reagoimaan tarpeellisella tavalla.

Tekoälymaailmassa kuuma Chat GPT voidaan ottaa avuksi myös omiin Power Virtual Agents –chatbotteihin, jolla voidaan rakentaa automatisoitua asiakaspalvelua, kun se toimii saumattomasti yhteen Power Automaten ja muun Power Platformin kanssa.

Kirjoittaja: Lassi Koikkalainen

Lassi on IT-alan konkari, työskennellyt täysipäiväisesti internetpalveluiden parissa vuodesta 1996. Osaamis- ja kokemussalkkuun on kertynyt laaja verkkoarkkitehtuuriin ja pilvipalveluihin liittyvää osaamista. Lassi vastaa Tietotalon pilvipohjaisista ratkaisuista ja toimii konsulttina Power-tiimissä.